Thunderrulle i Nipsta’n säljes.

Christer Häggström tänker sälja sin prisbelönta Thunderbird från 1960!! Lagom till islossning och vårrus står V8:an till förfogande för den som vill. by Krantz

Tbird13

Historik från 1955
Ford-puritanerna skrek  rätt ut 1958 när den nya Thunderbirden (ovan) presenterades.  På bara tre år 55- 56- och 57 hade man cementerat sin åsikt.
-När T-birden kom som svar på Corvetten 1955 hade tuppkammen svajat hög på Fordvännerna. Den första Corvetten från Chevrolet 1953 var i plast och hade sexa men nu kom svaret från Ford. Om än man var akterseglad med två år så kom svaret 1955 som en högerkrok. En bil i plåt med V8 och det stod Thunderbird (Åskfågel) på motorn.

Tbird14Den tvåsitsiga lilla sportbilen älskades och behölls lika i tre år.

När generation två kom 1958 skrek man rakt ut.

Det var en stor fyrsitsig coupé!! Vad var detta för sportbil?

Nedan följer Christers egna bilder på sin bil, en Thunderbird 1960  som är till salu.

Tbird3

Enormt kraftfull 1958
Bilen som kom 1958 liknade inget annat. Enormt maskulin, låg, bred, med en inredning som tog andan ur varje åskådare. Såå vacker, så nytänk men … som sagt Thunderbirdvännerna gruffade.

Tbird11

King of the road. 
Hur som helst. Karossen behölls i tre år 1958, 1959 och som i Christers bil 1960.  Bilen ökade i försäljning, blev ännu större 1961 och ännu större 1964.   I Sverige har vi alltid älskat de kraftfulla modellerna från 1958-1960. Här är  den optimala  muskelforden från femtiotalet.  En dröm få förunnat att ratta.  Hep Stars medlemmarna hade var sin när de var kungar i Sverige.

Tbird10

Vinnare
En T-bird vann Krantz Challenge i Härnösand 2015. I Sollefteå, på den tiden tävlingen gick där,  gick flera långt i Krantz Challenge och en vann också finalen ett år. Christers T-bird har också fått många priser som synes.

Banderoll_small_2

Tbird1

Designschock
Grym från alla vinklar. Framifrån ser den ut att sluka allt i sin väg.  En T-bird  i backspegeln och man känner sig liten.  Bakifrån ser de ut som rymdskepp med sina stora raketbakljus, välvda vingar och dubbla utblås.  Från sidan tar panoramarutan tag i betraktaren liksom raketen på sidan och det snyggt  inramade bakdäcket.  Låga och feta utmanar de allt annat.

Tbird5

Öppnar man dörren och tar plats i sätet förpassas man till en annan värld.  Allt är så utstuderat designat med ett formspråk som tar andan ur varje betraktare och tittar man i baksätet så möter ett svepande landskap i skinn och krom .  Mittkonsolen som löper genom hela bilen är något som nutida bilcustomiserare  bygger på sina skapelser idag. Original på T-bird för 50 år sedan !!

Tbird6

Thunderbird är galet elegant, fräck och precis så överlägset amerikansk som kontinenten tedde sig för en svensk på den tiden.
(Måste lägga in en helhetsbild på inredningen från annan bil) Njut!
Tbird15

Ett minne
Jag har själv minnen från då jag var 13 år och storebror tog mig med till ett hyreshus i Sundsvall där det stod en Thunderbird 1960. Han visade med handflatan hur den fjädrade ner och sköt fart vid trafikljusen som inget, INGET annat. Vi stod där en halvtimme och bara dreglade och precis nu känner jag att jag vill ha en jag också.
Tbird2

Tbird4Fint exemplar
Christer Häggströms bil är en säker prisvinnare i ett fantastiskt skick.

Många domare har nagelfarit och premierat bilen.

Det raggades hårt i dessa kungar på gatorna men den här verkar helt omärkt av historien.

Kanske har den suttit tyst i något garage i många år.

 

Tbird12

Hur som helst. Till salu är den och utgångspriset är 300 stycken tusenlappar.  Ring Christer i Sollefteå,  Ångermanland, pruta och fira sommaren i en vit Thunderrulle från 1960.
-En saga att leva 2016.     073-022 6603


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *