Yankee Car Club Ystad

Yankee Car Club Ystad bildades redan 1975.   Mitt under den första importvågen av amerikanska fordon till Sverige. by Krantz

YankeeCarClubYstad_02

YankeeCarClubYstad_05Det var under den här tiden importen blomstrade och vi fick 440 Cudas, Shelby 500KR och 454 Cheveller till Sveriges samhällen och byar.

En fantastisk tid. Jag (Krantz) minns själv i gränslandet mellan moppe och bil hur det viskades att ”Nyberg” hade kört 218 på Skuleskogen.
När han tankade på Texaco i Docksta  hängde mopedisterna på styret ordlösa med ögon som golfbollar.  Nyberg hade en -69 440 Charger.

Samtidigt i YstadYankeeCarClubYstad_10

ystadYankeeCarClubYstad_12Här, i den testosteronstinna tiden av jeansjackor, muskparfym, popkammar och träskor, bildades 5/10  1975 i Skåne Ystadsklubben vars klubbkåk vi tittar in i.

Redan 1977 fick de hyra  denna lokal i Bussjön.  1994 tilläts klubben avstycka marken och är sedan dess på egen mark.  Det krävdes att medlemmarna borgade för lånet men allt har gått bra och idag är man skuldfri.

1993 drog man igång den omtalade Ystadscruisingen. Omtalad för att den bitvis gick på en cykelstråk på stranden helt nära havet.  Underbart vackert i en tid när det började med en samling av 38 bilar bakom Finamacken.
YankeeCarClubYstad_13 YankeeCarClubYstad_15YankeeCarClubYstad_14

Idag kommer 1000 bilar.  Uppsamlingen är flyttad utanför stan, crusingen går inne i centrum och cyklisterna har fått tillbaka sitt strög vid havet.

YankeeCarClubYstad_16Krantzen blir upphämtad i en Cadillac 1959 av  Niklas Bladh
YankeeCarClubYstad_01
J
ag vill genast köpa den , hel tutring och allt ångar jag  men Niklas Bladh är lugnet själv. Jag kan inte ens åstadkomma en krusning på utan.
-Nu är vi framme, gissar jag att han säger.  YankeeCarClubYstad_17
colorodKlubbhus med garage till höger och till vänster bor en av krigarna från tiden de begav sig med klubbstart, cruisingstart, ombyggnadsstart, låntagande och allt.

Han heter Bengt ”Ämnet”  Andersson som för övrigt köpte första Colorod 1970, första Wheels 1977 och har kvar alla.

-Nämen det är bra att kunna titta tYankeeCarClubYstad_08ill stället enkelt,  säger Ämnet och skramlar med nycklarna där vi korsar den lilla grusvägen.
YankeeCarClubYstad_18 pontiac
Ämnet på Ystadscruisingen. Idag garderad för alla väder iklädd Pontiac med sufflett, solglasögon och flärpande badmössa.YankeeCarClubYstad_03
YankeeCarClubYstad_04Kåken är av den kalibern ingen bilklubb skulle tacka nej till.

Här finns en bra festlokal, garageplatser, mekplatser, rejält kök, en mysig innergård, parkering och grillplatser i det gröna.

Baren och biljarden väntar bara på att bandet skall slajda iväg sydstatsrocken och få benen att röra sig.

YankeeCarClubYstad_06 YankeeCarClubYstad_11

YankeeCarClubYstad_09 Apropå benen. Det gäller att se till så man inte hamnar snett i entrén med dess ingjutna emblem i betongen.

Man vill ju inte kliva på sitt favoritmärke.

Kan tänka att trappen gett upphov till många gliringar genom åren.
– Va fasen kliver du på Dodge din jädra GM-drummel.
YankeeCarClubYstad_07

YankeeCarClubYstad_19

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Yankee Car Club Ystad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *