Ledare: Vi äger problemet.

En gång är ingen gång. Två gånger är en trend. 

Två fyllekörningar under cruising med kraschade bilar, personskada och risk för andras liv som följd i Falun och Rättvik denna sommar.
De gamla arbetargubbarna som ville dricka ett par öl i sin raggarbil på lördagskvällen har ersatts av en ny kategori och vi äger problemet.

Raggarna äger problemet.
Nu duger det inte att ropa på polisen. Vi bilburna har historiskt sett haft ett ansträngt förhållande till polisen då vi tyckt att de helst skall hålla sig borta från våra bilar och cruisingar och vi har jobbat oss igenom det under TRETTIO år.

Tre decennier av förtroendebyggande out the window.polis1 
Från tidiga 2000-talets razzior med piketbussar och masskontroller har vi idag genom idogt klubbarbete, samtal och byggande av förtroende och ansvar, genom cruisingvärdar och omdragna cruisingslingor, lyckats skapa en fruktbar dialog med polisen.


Polisen har taggat ner arbetssättet.
polis2
-Vi har haft det bra några år (förutom felfostrade fummel från Värmland nyligen). Polisen har lyssnat på oss och taggat ner.  Inte gällande säkerhet och lagefterföljelse men taggat ner sitt arbetssätt till ett lyhört lagarbete med klubbarna.

 

Ny trend 2017 = fyllkörningar bland raggarna
Nu detta! Fyllstyrningar med gasen i botten under cruising. En gång är ingen gång.
Två gånger är en trend och nu duger det inte att ropa på polisen, luta sig bakåt med armarna i kors och kräva att lagen skall ta hand om skiten.

Dags för gamlingarna att kliva fram.

raggare1
(Bilden har inget med texten att göra)
Vi gamla gubbar och kärringar måste städa i leden. Berätta om 80-talet. Hur vi  åt knäckebröd och blodpudding i veckorna för att kunna skruva med bilen så den kunde användas på sommaren och när den tiden kom var det SJÄLVKLART att raggarna hyrde in en nykter förare.

1988
Det var en hederssak. Raggarna hade alltid ordning på förarna.
-Jag minns personligen gänget på sex grabbar som satt på Powermeet under söndage 1988 inne på griscampen oraggare2ch såg alla dra hemåt.

-Varför sitter ni här frågade jag.
– Det blev nåt fel i planeringen i går kväll, suckade de.  Alla söp.

Krantzen är nykterist javisst men har förståelse för de som vill ta några öl.  Min pappa drack för flera efterkommande generationer så jag står över MEN min respekt är stor för dessa krigare som bara satt.
– Att röra bilen fanns inte på kartan.

raggare3

Dags att visa ledarskap 50-taggare
DETTA måste vi förmedla ner i åldrarna. Prata, dunka in . Raggarna kör nyktert. Alltid.  Det är ett av våra kännetecken. Det är ett förtroende inför oss själva, inför polisen och inför samhällsmedborgare. Det sägs långt utanför våra egna kretsar.
– ”Säga vad man vill om raggarna men föraren är alltid nykter. Det är en hederssak inom bilfolket.”
Så brukar det låta.

2017 är raggarnas nykterhet en tom myt.
Vi har alltid skrävlat att båtförarna super på sjön medan våra förare är spiknyktra på gator och torg.
– Idag 2017 är det en osanning. Hur kunde det går så fel?

Vad det beror på vet jag inte och tyvärr predikar jag för de redan troende här i Worldkustom. Här finns bara riktiga raggare – eller hur?  Inga blöj-avkommor utan koll.
Hur som helst är problemet vårt. På riktigt.


raggare5Spola kröken 2018

spola krökenDags att PRATA om det på motorgårdarna.  Informera om hur det var förr och vad som måste gälla framgent.

Kalla det Spola Kröken och gör en vintagegrej av det.
– Kanske har Hoa-Hoa  lust att göra en revival.
Nåt måste hända och det måste hända nu i vinter.
En gång är ingen gång. Två gånger är en trend. Vi sitter i skiten upp till öronen du och jag och det gäller hobbyns framtid.

hoahoa


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Ledare: Vi äger problemet.

  1. Håller med dej Lars-åke. Stoppa fyllkörningarna för blir det en större krasch, då kan det bli stopp för cruisingen

  2. Bra att du uppmärksammar detta Lars Åke. Har själv varit med sen sent 70 tal, och sett hur den allmänna inställningen samt medias och myndigheters inställning gradvis vridits åt det positiva hållet.. Självklart skall alla som vill kunna ta sig en bärs i samband med cruisingar osv , men det har alltid funnits en oskriven lag att den som kör är spiknykter.
    Åtminstone sedan slutet av 70 talet när Bilträffar, shower och utställningar började bli populära. Sen kom cruisingarna, fantastiska folkfester för både bilentusiaster och åskådare… Har själv varit irriterad att polisen lagt sig i och bötfällt för skitsaker många gånger, för generellt är det så att raggarna sköter sig. Chauffören är nykter, bilen är trafiksäker punkt slut . Har vi två fyllekörningar i sommar med kraschade bilar, så är mörkertalet ganska stort…skrämmande rent ut sagt. Det har under en längre tid funnits en trend där cruisingen på kvällen drar mer än dubbelt så många bilar än träffen på dagen. Det kan tolkas som att festen är viktigare än bilintresset,….helt ok så länge chauffören är nykter. Men kan också tolkas att många bilägare idag kanske egentligen inte är så intresserade av själva hobbyn. Antalet nördar har minskat drastiskt procentuellt , men det kan ju också bero på att detta blivit en förhållandevis dyr hobby om man utövar den på den nivån. Jag har alltid stolt redovisat både utomlands och bland icke frälsta här hemma, vilken fantastisk hobby detta är i Sverige. Den tilltalar alla åldrar, man bestämmer själv på vilken nivå man väljer att utöva den på . Rena utställningsbilar står sida vid sida vid Rat Rods och rullande bruksrenoveringar och alla har lika trevligt… Låt oss fortsätta i den andan, Folk som kör i fyllan har inget i hobbyn att göra, dom kommer att ge vatten på kvarn åt den lilla klick som fortfarande är negativa till vår hobby och vill begränsa den på olika sätt. Lars Åke har helt rätt, problemet är vårt, liksom hobbyn är vår.

  3. Bra initiativ men lägg sedan till alla andra droger som finns i samhället.
    De är minst lika faliga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *