Bilsport Performance and Custom Motor Show 2015

Bilsport Performance and Custom Motor Show med andra ord ELMIA-uställningen i Jönköping i påsk blev ännu en succé!   by Lars Krantz

Klicka på bilderna01

02Mässan pågår fortfarande när detta skrivs och jag vet inte hur många som samlas totalt i år men det KÄNDES som publikrekord.  70.000, 80.000 ” spela roll” .

Det var smockat. Det var snyggt. Det var fest. Det KÄNDES  fantastiskt.  Vadå kändes? Ska inte en journalist vara objektiv?

Jag vill inte vara det idag.  Inte  när de mest fantastiska  bilar och entusiaster samlas under ett (egentligen fem) tak och bjuder på det bästa som finns i hobbyn?

I Turtle Wax monter fanns ett övergångsställe för Turtles ha ha.

Johan Eriksson från Mora visade upp sitt senaste Chargerbygge i montern.  Förra bygget fick pris på SEMA-showen i USA.  Denna, version II, skall också testa lyckan västerut.  04

05Albinsson&Sjöberg förlag, ( = Bilsport, Nostalgia, Bilsport Classic m.fl tidningar) gör detta bra.  Ett startskott som hörs över hela Skandinavien och i och med detta reportage  över hela världen.

Tidningen Worldkustom är som namnet antyder en kustomkramare och hotrodkramare med förkärlek för amerikanska bilar från förr.  Reportaget blir därefter. Vi speglar två av fem hallar.  Utställningen är mycket, mycket mera än detta.  Här finns allt i bilväg.  Passa på 2016!

0607

 

Stilsäkra A-bombers från Uddevalla körde med tegel och trä i montern tillsammans med gammelfordar blanka, såväl som matta.  Klicka på bilderna så blir de herrejössesstora

08High Coast Lowlife hade åkt ner från Örnsköldsvik med omnejd . Notera hur framtidens lowrider kings skolas in.

Pigga Classic Chevys i D-hallen. 

12 Jonas Gävert är billackerare från Ljusdal.  -Är det en hägring, sade ett gäng gubbar som gick förbi, om Chev 57:an.  Jonas är fast besluten att kriga åt sig en framskjuten placering i Krantz Challenge i sommar.

10

Uppskurna hjulhus, gul ratt, stolpe aggressiv lackering och kofångare-delete. Torbjörn Wallskog från Valsborg har en tilltalande gasser.

09

Gasar än värre gör Håkan Johansson från Åby med sin Blackberry Boogie. En Top Doorslammer/Pro Extreme med 738 kubiktum och 2500 hästar 1955 Chevy.

39

38

Inbjuden av Bilsport Classic var vår svenska stolthet Bernt Karlsson numera boende i LA.  Den custade Buick Rivieran från 1964 visade upp strömningar från alla årtionden.

 

40Vad sägs om åttiotals frontspoiler,  nittiotalets stora hjul och tvåtusentalets kromade  rörmokeri inne i cupen varvat med Buicks boattail-idé på bakluckan från tidigt sjuttiotal  fast gjort som på sextiotalscorvetter  med tanklock i mitten avslutat med skulpterat utblås a la 2015! 41

Sveriges snyggaste bil 2015, Bengan Holmberg från Iggesund 1940 LaSalle delade monter med med perfektionisten Peter Goos från Ronneby och hans 1970 ´Cuda.

17Stort intresse för Krantzjackan hela helgen som vanligt. Detta trots att många redan har en frän jacka som synes.  Många var intresserade av nya  tidningen Worldkustom.

13 Krantzen informerade och några  vill ha signaturen på foldern om webbtidningen. Anne-Merie Sjölin från Tyresö var en.

16

Knockouten29

28Den här pojken knockade Worldkustom. För tretton år sedan bar han in och ställde  några karossdelar på högkant mot garageväggen.

En torped, nå’n dörr och en avkortad EPA-traktorram

Sedan 2002 har plåtmäster Henrik Larsson från Nyköping pickat på karossen. Han blev klar på skärtorsdagskvällen  klockan tjugo över tio.

Skickligheten har tilltagit med åren och när det var dags för inredning beslutade han sig för att göra det mest sårbara.  Han skulle köra naket.  Lackad plåt ba’.   Och alla galet noggranna anpassningar han fått till.  Det här lugna plåtfantomen tar mig med på en vandring i en osynlig fals-pet-fas-sträck-krymp-böj- rikt- studie som ger mig trettioåtta och fem i skinnpajen. Henrik vill bara prata om lackeraren. Rickard Klarby är bra, säger han.

30

Hur ljummar den när du kör avbryter jag och hör hur jag låter som  tolvårig cyklist som hänger på styret utanför Konsum. -Det är ett tretums system på den som slutar mitt under.  Med all odämpad plåt, ja den lever om nåt alldeles fenomenalt, säger Henrik och precis där känner jag hur ”på riktigt” denne supersmed är. 31

Vi tar alla med oss olika minnen från Elmia.  Här är mitt.  Chevrolet 1928 närmast silversmide under lupp i 13 år.

65Nicklas Jonnson med Futurelinern sågs på Elmia, här i en av Verktygsbodens montrar.  Årets Futurliner-magazine är på gång, berättade han.

Montrar

Vad vore en uställning utan snygga montrar.

36

35

Årets fråga?

-Varför har du slutat skriva krönikor i Bilsport Classic, Krantz ?  64

– Boys and girls.  Saker ändras.  Ni hittar krönikorna numera  i Worldkustom.  Ni missar ingen, tappar inte bort någon,  de finns alltid åtkomliga, på två språk,  på hela planeten, fritt.  Motortidningen Worldkustom på nätet är inte framtiden. Den är nutiden.

Byggen

24

Fiat Topolino 1949  Sven Sandberg tyresö

21

Ford 32 Roadster i trä , Andreas Hermansson Vimmerby.

Se Worldkustom trärod som jämförelse 

 

ellen

Ellen Kay från Ellen Kay band tog Worldkustomredaktionen till montern för en dag. Mycket uppskattat. Ellen översätter för webtidningen.

ellen2

Jarmo t.v. är det som har tagit några fantastiska skrotbilsbilder för Worldkustom. Till höger brorsan. Familjen ordnar musikevent i Österbybruk. Ellen Kay Band har spelat där. Nästa event i parken kommer redan nu den 16 maj då med Krantz&Krantz på scenen plus The Sunliners.

26

wurthVad vart  det för bil?   Det Wurth en hotrod.

59

 

18

Vi avslutar med en nostalgiinjektion från C-hallen.

Sune och Lillian Persson från Grimstorp har flera nostalgiska bilar i kanonskick. Ford Zephyren från 1961 hade säljaren bestämt att den skulle inte säljas till någon som bara ville  tjäna pengar på den eller busa ner den. 67

Sune och Lillian presenterade sig och sin hobby med bilder på bilar, utställningar, träffar, kläder och rekvisita. De fick köpa bilen trots att det fanns en köpare som bjöd det dubbla.

-Seriöst,  Perssons i Grimstorp.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *