Powermeets cruising – ett begravningståg

Worldkustom fick en spontan text på mail från signaturen ”Uffe”.  Han hade varit på  en del av 2015:s version av Powermeet, lördagscruisingen. 

Worldkustom – din kanal till hobbyn
Worldkustom väljer att kalla detta ett debattinlägg och kan i egenskap av Sveriges snabbaste  motortidning publicera sekundsnabbt.

Tack Uffe fär ditt engagemang. 
Vi tackar Uffe för raderna. Det är fantastiskt att ha engagerade läsare som dessutom orkar formulera sina känslor och dela med sig av dem.

Svara vad ni vill men håll nivån
Alla ni nu som tycker att Powermeet är det bästa som hänt hobbyn. Skriv det då, säger Krantz !  Skriv INTE att Uffe är en idiot som borde skjutas ut i en bana runt jorden i en rostig Vaz.

Detta ämne engagerar många. Säg din mening i kommentarsfältet nedanför.
– Ta i,  men fokusera på ämnet.

———————————————————————————————————————
Uffes debattinlägg

pm4

Hej WC, eller kanske WK på svenska!
Tänkte jag skulle skriva en Ledare, hur svårt kan det vara? Ämnet jag fastnade för var helgens utflykt till gurkstaden som lockat raggers från när och fjärran.

Åter till Powermeet efter många år.
Efter många års frånvaro där andra prioritingar styrt mitt liv så kände jag att det var dags för en repris och hänge mig åt det som var min ungdoms stora kärlek, jänkeåk i alla dess former. Jag har numera en son som börjar komma upp lite i ålder och nyfiken som han varit på mitt gamla liv med bilar (som han bara sett på foto) och alla tillbehör så beslöt vi för att åka till staden i fråga.

Såg ett begravningståg
För att mjukstarta lite efter så många års frånvaro så valde vi cruisingen i stan på lördagen från eftermiddag till sen natt. Förväntningarna var stora. Jag mindes med välbehag min ungdoms power meet i Jönköping och Norrköping med fest, glada människor, lite stök, och mycket annat som gör en lyckad helkväll. Det jag såg i helgen var ett begravningståg!

pm2

Uttråkat
Visst, en hel del bilar, och ganska mycket folk i stan, men vart var feststämningen? Folk satt och hängde längs gatorna och verkade mest uttråkade. Folk satt och hängde i bilarna och verkade mest uttråkade. Ingen verkade prata med någon förutom en del gutturala skrän från nån överförfriskad fetknopp. Bilarna rullade på i sakta mak, en uttråkad chaffis körde runt passagerarna som satt på taket, i skuffen, i fönstergluggarna och faktiskt även i sätena. Man åkte med öppna dörrar (hoppades man på att nån fläskis skulle ramla ur så både luft och utrymme blev bättre eller?) och verkade gilla att den som åker obekvämast vinner.

Är det här allt – kan vi åka hem
Ingen log, ingen sa något! Min son ville åka hem, och undrade hela tiden – är det här allt? Kanske var det värmen som tog musten ur de gamla raggarna, kanske åldern, eller kanske bara hemlängtan? Det jag upptäckte sen sist är att både ålder och vikt ökat på de bilburna, och de s k raggarbrudarna visar mer hud än de borde. De har också fått betydligt mer hud än de hade i min ungdom.

pm3

Vart var folkfesten? Grymt besviken.
Inte ens de gravt tatuerade och välnärda raggarmadamerna var något att visa upp för allmänheten. Det sägs att återväxten är god men jag tvivlar. Förr så guppades det i buskarna längs stritan, det var alltid någon pajas som körde ”helikoptern”, och ett och annat gruff höjde stämningen för de närvarande. Nu är jag medveten om att vi kanske valde fel dag men ändå, om det här ska vara världens största bilträff, om det ska beskrivas som en folkfest, då är jag grymt besviken.

Bortkastat. Inget Powermeet nästa år
Nästa år åker jag på släktträff istället, då får man i alla fall höra lite skvaller (vi brukar prata med varandra). Där finns också en del kufar som höjer stämningen, och lite annan lytesunderhållning. Jag får skriva om det istället! Min debut som ”ledarskribent” fick ingen rivstart direkt.  För att det ska bli bra så måsta man få inspiration och det fick jag definitivt inte genom att tänka på den bortkastade lördagen i Västerås.

– Ordspråket  ”det var bättre förr” är inte helt fel.

Uffe.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

27 reaktioner på ”Powermeets cruising – ett begravningståg

 1. Du verkar mer intresserad av om om folk håller vikten? Och om nån gör propellern? Såg du inga bilar då? Medlen attityden är det nog roligare för många om du åker på släktträff nästa gång.

 2. var väl på Powermeet 1996sist har ingen längtan.
  Man ändrar sig med åren,måste man inse.
  Jag var borta från billivet i 10år,intresset var kvar.
  Det jag upptäckte när jag återkom var:Jag passade inte in längre,så är det.Men jag skall nog anpassa mig lite för om jag är den enda vettiga människan i mitt eget tycke,så är det larm,dags för tanke.
  Nu går jag på Crusingen,bilen parkerar jag,6volt o dålig soppa,nej tack kollar på alla yngre som har kul,
  Såg ett gäng på Kungälvscruisingen,dom hade jävligt kul,väcker minnen.
  Men cruiss själv nej tack.
  ha de gott alla motorfolk.

 3. Äsch Uffe, ge det en chans till. Åk till själva bilträffen på Johannisbergs flygfält nästa år och kolla bilar istället. Det är ju det som är Power Meet. Där träffar man dessutom trevligt folk som kliver ur sina bilar.

  Att cruisingen blivit sämre på senare år kan skyllas på mycket. Enkelriktningen av trafiken inte minst. Sen är det nog dubbelt så många bilar mot hur det var på 80- & 90-talen så det har blivit trångt att ragga på stan. Att stämningen var avslagen i lördags kan också bero lite på värmen. Efter ett par dagars hårt festande i tropisk värme är de flesta lite matta.

  Att ingen längre gör helikoptern kan bero på vårt mulimediala samhälle. Vem vill dingla med snabeln för att ”chocka” svensson när man riskerar åtal för sexövergrepp eller att inom två minuter hamna på tusentals mobilfotande människors facebooksidor, instagram och twitter?

  Anders

 4. Du ska inte vara ledsen ALLA blir vi gamla och ingen blir chockad av helikoptern man blir det inte av ett avhugget huvud på påle heller.MEN jag håller med att det börjar bli lite tråkigt så jag är nog på väg dit jag med.

  Bosse

 5. Ledsnade också för några år sedan. Samma bilar visas upp och vinner. Svindyra bilar som ingen vanlig snubbe har råd att bygga. Cruisa är svårt då det står stilla. För mycket fylla och drägg. Roligare åka på en mindre träff där bilarna rullar. Om man har ork att gå på marknaden är det väl kanske behållningen.

 6. Då träffade du inte oss, visserligen lite äldre o fetare nu än för 20 år sen men vi kan fortfarande skratta och le och pratar gladeligen med så många vi hinner med. Visst, lördagen står ju det mesta still och så har det varit under flera års tid. Åk ut på torsdag kväll då snurrar det på. Besök träffen och marknadsgatan då tror jag du kan få prata oavbrutet i flera timmar med ”entusiaster”. Du kanske skulle ta med pojken på någon mindre lokal träff i stället och bygga intresset därifrån. Ha det gött!

 7. Usch, jag känner mig utpekad här, är både fet och nykter på PBM…. Jag har varit på PBM sedan 1996, och anser att det bara blir bättre och bättre ju äldre jag blir. Och gammal är jag. Var också i Jönköping, Norrköping mm. Men då var jag runt 20 år, och gillade det livet. Kära Uffe, du har blivit gammal. Och så var det runt 30 grader, det är inte många av svensk härkomst som orkar hålla igång 24/7 då. Så ge PBM en chans nästa år också, ge dig in på fältet och njut av den kulturskatt vårt land faktiskt har. Amerikanska bilar i superskick, amerikanska bilar i suparskick. Och i år var det cruising, inte en 2 mil lång kö. Gillar´t, och kommer tillbaka. År efter år.

 8. Förr om åren var det fre-sön som gällde. Så lades torsdagen till för att ”mjukstarta” lite.
  Kjelle tyckte att söndagen blev så avslagen, så söndagen togs bort.
  (Vilket var bra för de som städade fälten, då enl kontraktet skulle fältet vara rent från skräp kl 1800 på söndagen. De fick en extra dag att städa på.)
  Numera är lördagen, hemresedag för många. Således blir stämningen därefter.
  Fredags kväll borde därav vara den nya lördags kväll. Kanske även torsdag innan stan korkar igen totalt.

 9. Tack Uffe att du stannar hemma framöver. Att du dessutom far med din son och vill visa ”förr i tiden” med folk som visar kön, knullar i buskar och slåss gör ju det ännu mer tydligt att du ska undvika allt vad cruising och bilträffar innebär.
  Det är trevlig stämning alla emellan, ingen som egentligen vill slåss. Man far för att se fina bilar, höra ljuden av V8:or och träffa likasinnade samt lyssna på Rockabilly och Rock’n’roll. Det som förgyller träffarna ännu mer är alla som med kläder, prylar och dylikt tar oss tillbaka till 40- och 50-talet.

 10. Snacka om att den stackarn lyckats vara på ”fel ställe vid rätt tidpunkt” för att hitta inspiration till sin lilla insändare.

  /Ted

 11. Vi var där och jag tyckte det var ett jäkla hålligång och inga sura miner som insändaren påstår.
  Däremot lämnade bilbedömningen en fadd eftersmak. Superrenoverade bilar ( bättre än när dom lämnade bandet) som kommit i trailers och inte rullat mer än från trailern till bedömningen och lastades igen direkt efter prisutdelningen. Dessutom var de flesta bilar renoverade av firmor och inte av pristagarna. Den som har mest pengar vinner!
  Enda friska fläkten var en Volga som en tjej hade renoverat tillsammans med sin pappa.

 12. Att nu inte herr Uffe visade sin son och hela Västerås vart skåpet skall stå förstår jag inte,men någon ANNAN ska juh alltid göra grovjobbet.Bäste Ulf,lördagar är bolaget öppet,du skulle varit å köpt dig ett par hel pannor vodka.Sen hade du öppet mål å lära din son om hur det skall vara på en crusin = Inget fjantande som det nu tycks vara i V-rås.Du hade juh kunnat dansat naken på bil taket med din son,som det gjordes i Norrköping -83,(dom grabbarna kom på Expressens första sida).Då hade du kanske brutit isen lite för amatörerna som fjantar runt på dagens crusingar.Nää Ulf låt inte din rutin på hur detta skall göras kastas bort på någon släktträff,med skvaller om nonsens saker,utan ner med byxorna på allmän plats å dra i dig brännvinet å sen äre rocken roll som gäller..:-)

 13. Jag har slumpmässigt hoppat runt bland tidigare nummer och kollat ledare och artiklar och de flesta har 0 kommentarer! Ett antal har ett fåtal kommentarer och några få runt 10. Wow, mina 15 minuter i rampljuset har verkligen skakat om motorsverige. Det krävdes alltså att man trampade på några ömma tår och inflikade några ekivoka detaljer för att väcka er och höja blodtrycket en smula. Hade vart kul att se era miner när ni slog upp tidningen och satte ölen i vrångstrupen. Ännu roligare förstås när ni sen satte er vid tangentbordet och lät fingrarna smeka tangentbordet i en hast som liknade första gången man kom i närkontakt med det motsatta könet! Usch, nu vart det lite barnförbjudet igen! Fortsätt ni med era repliker, det är riktigt underhållande. Med risk för att ytterligare provocera måste jag ändå tillägga att jag tänkte läsa era inslag som fredagsmys och skölja ner med något gott. Sköt om er!

 14. Jaha.. Är du någon barn unge som bara är ute efter uppmärksamhet eller vad då.!? Antal kommentarer,skakat om motor Sverige,ömma tår,hör du inte själv vad löjligt det låter,du hade väl kunnat kommit med ngt bättre.!! Lär pojken å supa å slåss så han kan tillfredsställa dina behov istället för att du skall starta ngt slags virtuellt ”raggar slagsmål” här. Men jag ska ge dig Ulf ett tips..Ifjol ordnade jag min egen bilträff på min gård och det vart/kom ca 35 bilar. Kanske ett alternativ för dig åxå med en privat träff kan man säga.Då har du alla möjligheter då du startar från noll,att göra den perfekta träffen med en crusin som kan/ska slå allt..Det är bara å börja planera och kämpa på med logistiken..sen kan du säkert i detta forum annonsera med tid och plats för dom som bjuds in. Det kanske Lars-Åke ställer upp med,nu när han släppt din ledare här.. ( Nä klaga å gnäll vad andra arrangerar,istället för att komma med egna positiva ideer å tankar ) Antal kommentarer på olika sociala forum det är status det!!. Jag ska läsa om den här skiten på fredag jag med,godnatt.

 15. 1. Du var där fel dag om du ville se bra cruising! Du har helt och missat att träffen pågår tors-lördag. På lördagen är träffen slut och folk åker hem. Det motsvarar söndagskvällen tidigare år.
  2. Crusingen på torsdagskvällen var mycket bra! Men på ett annat sätt än vad du frågar efter. Det var gott om fina bilar och trafiken rullade i båda riktningarna. Massor med folk ute och bra stämning. MEN, och det ser i alla fall jag som positivt: färre fyllskallar än tidigare år och det gjorde att sannolikt fler av ville köra med sina fina bilar. Fredagscrusingen gick som vanlig långsammare och det var fler fyllon. Men vem f-n vill på bilträff för att titta på sådant? Då kan man stå utanför en krog och titta i stället… Hur människor ser ut? Medelviken ökar nog i hela samhället, men inte sjutton tittar man på sådant på en crusing. Vill du se slankare och yngre tjejer, och onyktra ”snyggare människor”, vilket du verkar gilla: Ta en resa in till Sth och ställ dig vid Stureplan på kvällen… På köpet får du säkert se en hel del fina bilar cirkulera runt inne i stan.
  3. Power Big Meet är på Johannisbergs flygfält. Du verkar inte ha varit på Power Big Meet alls! Det som händer på stan är en bieffekt av det. Har varit på 35 Power Meet i rad och även sett vad som sker på stan efteråt.
  4. Sedan undrar jag varför Krantz kallar det en ledare… det är snarare en krönika av något slag. Ledare är något som chefredaktören skriver för att visa sitt ställningstagande.

 16. Givande kommentarer. Jag förstod att ämnet var av allmänt intresse då Power Meet berör så många.

  Det är inte jag som kallar texten ”Ledare” utan det gör Uffe i sina rader.

  I sak har Per W såklart rätt men jag ville inte peta i Uffes text utan publicera den ordagrant.

  Som du ser Per har jag kallat den ”debattinlägg” inledningsvis

  MVH
  Krantzen

  1. OK, det var Uffe som kallat det för en Ledare.
   Det såg jag nu Krantz!
   mvh från ”en krönikör i en annan tidning”…

 17. För mej är det lördag och flygplatsen som gäller, många trevliga och roliga människor och bilar och en fantastisk marknad som slår allt jag varit på. Som tur är får vi se ut hur vi vill i Sverige och det tycker jag vi ska fortsätta med. Blandningen av människor är en av de bra grejorna med flygfältet.

 18. Våra ”gamla” tidningsgubbar hade nog aldrig publicerat en så idiotisk artikel/ledare i sina papperstidningar…
  Jag tänker då på Sture och Kjelle P.
  Ingen av de två nämnda har idag tidningar som sitt levebröd.
  Desto enklare för en nybliven redaktör att framföra sina åsikter genom någon kallad Uffe… Nu kanske Uffe finns i verkligheten men han kan ju inte tas på allvar med de kommentarer han har. Så varför publicera denna dynga? Återigen, tror nog inte att någon av de vi har att tacka mest inom hobbyn, Sture och Kjelle P, skulle ha publicerat en artikel som ”sågar” en träff som en kollega gjort!

 19. I alla debatter är det bra om man skriver sina inlägg,undertecknade med sitt riktiga namn.

 20. Tack för att du påpekar att vi tjocka inte är välkomna i princip…….. Ja har inte erfarenhet från förr men ja har åkt till power meet från 8 års ålder. Och ja älskart.
  Detta år var dock det första utan mina föräldrar. Och det var helt jävla underbart att vara där flera dagar. Det var ett jävla drag på både torsdag. Fredag. Men efter dessa extremt varma dagar och varma tält. Blir vi ”feta” människor lite trötta…….. Värmen tar på en oavsett storlek. Och om du ville se helikoptrar. Folk som låg i buskar och guppa. Kan ja garantera att mer än hälften hade polisen tagit. Sen att vi är tjockare hör väll förhelvete inte hit, trodde vi var människor med . mvh Lite förbannad.

 21. Jag erkänner att rubrik och text inte stämmer överens, men hade inget inflytande där. Min rubrik hade varit mer i stil med – nej förresten, skit i det. Då hade ni fått blodstörning så den censureras.

  Ingen verkar ha fattat budskapet men det kan bero att det var inlindat i både svammel och pikanta detaljer. Här kommer det så håll i hatten. Det första intrycket vi fick var en överförfriskad, övergödd, övre medelålders herre som hänger ut genom bilrutan skränandes som ett skadeskjutet djur! Vilket jävla apskaft! Vad imponerade vi blev. Precis som för 30-35 år sedan med skillnad att skränfågeln då var 30-35 år yngre. Vem vet, det kanske var samma person? Andra löjeväckande saker vi såg var att ung som gammal hade en viss förkärlek att klänga runt på bilen i akrobatiska övningar med oklart syfte. Var det månne att spela rebell en sista gång innan man checkar ut för gott, eller? Jag kanske överreagerar men finner detta beteende så jävla patetiskt.

  Det, och kurviga damer och herrar som på något förunderligt sätt kilat fast sig i fönstergluggarna och ”skålat” över taket för att bevisa hur cool och häftig man är trodde jag försvann för 30-35 år sedan. När jag tänker efter så var det faktiskt löjeväckande redan på den tiden. Men, om man nu vill vara så jävla ball, varför inte ta steget full ut. Kryp ner under motorhuven också, eller åk ut på motorvägen och gasa på lite, gör något extra. Fega inte ur nu bara för att någon kan ramla av och sprida ut sitt innanmäte. Ni säger ju att återväxten är god!

  Det är många som hakat upp sig på ”propellern” i krönikan. Varför? Ska man leka rebell så är det väl bara att köra. Historiskt sett så har ju bilfolket även haft en förkärlek till att dra ner byxorna och visa röven åt ”svensson”. Då är ju halva jobbet redan gjort. Vänd på er och visa hela paketet så blir det fullbordat och lyteskomiken når nya höjder. Ni har väl inte blivit pryda på gamla dar?

  Jag är dock ingen ”moraltant”, moral saknar jag helt. Gör som ni vill, men räkna med att jag skriver vad jag vill. Normalt sett skulle jag aldrig svara eller kommentera vad någon annan skrivit men eftersom jag startade detta spektakel så kan ni få lite till att förfära er över. Något mer blir det inte.

  Till sist, många har också hakat upp sig på att bli kallade tjockisar. Varför då, skäms ni över er väl tilltagna lekamen? I så fall, gör nåt åt det istället för att bara sitta och gnälla. Trivs ni med det och tycker ni ser bra ut så är det ju bara en komplimang att jag har uppmärksammat det. Angående busksnusket var det med viss ironi det skrevs. Det kräver ju en del fysiska aktiviteter och där verkar ni vara fel målgrupp. Jag utgår från att ni som kommenterar detta stämmer in på beskrivningen av ovan nämnda karikatyrer. Varför skulle ni annars bry er?

  1. Power Big Meet, ingen går därifrån oberörd, underbart.

   Power har hjälp dig så att du får konfronteras med dina egna känslor. Du berättar om dig själv Uffe. Att känna är hälsosamt.

   En gång Power Big Meet, alltid Power Big Meet

  2. men snälla nån …var du inte på själva träffen ..den är på johannisberg flygfält…heter power big meet…. där finns det bilar…grunden i det hela ….där kan man hitta reservdelar å roliga prylar å titta på bilar i varierande skick……är väl själva bilarna som är intresset….inte om dom ä feta eller knullar nånstans på cruisingen ….det ä ju mycket bilar så det blir inte nån bra cruising med alla stopp å enkelriktad sjöhagsväg …….vi brukar åka delar av cityringen så vi kan cruisa…….jag är där för att kolla på bilar ,träffa folk å cruisa…..det är grundiden för mig att åka till Västerås å pbm…i det har det varit sen 1988 å det vill jag gärna fortsätta med……. som har moral å inte skriker könsord å knullar runt i busken ….som hellre cruisar å träffar likasinnade ..inte å bedömma om hur folk ser ut…..hälsningar från en 98 kilo fet edsbybo utan tatueringar…….. håller med …………..´´det va bättre förr´´……..cruisingen iaf……utan vissa inslag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *